Golonki indycze z sosem gruszkowym.

0 (0 ocen)

Tym daniem zostałam poczęstowana na pewnym przyjęciu, ponieważ smakowało wybornie postanowiłam odtworzyć ten smak w domu.

Składniki:

  • 2 golonki z indyka
    2 średnie marchewki lub 1 duża.
    średnia pietruszka
    1/2 selera
    mały por
    średnia cebula
    2 gruszki
    1 łyżka masła
    ¼ szklanki śmietanki
    2 łyżeczki mąki
    dżem - konfitura porzeczkowa lub żurawina

    Przyprawy:
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    drobiowa kostka bulionowa
    sól
    pieprz
    świeży kawałek imbiru
    1 łyża miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonki indycze z sosem gruszkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki dokładnie myjemy, ściągamy z nich skórę, a następnie wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i dodajemy do mięsa podobnie jak ziele angielskie, liść laurowy i kostkę bulionową. Wszystko zalewamy wodą tak aby delikatnie zakrywała golonki. Gotujemy do czasu gdy golonki będą miękkie ok. 50-60 min. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę
    i mieszamy. Połowę szklanki wywaru z gotowania mięsa i śmietanę dodajemy do mąki z masełkiem i rozprowadzamy dokładnie, aby nie powstały grudki. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Jedną gruszkę ucieramy na tarce o grubych oczka i dodajemy do sosu. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut . Sos doprawiamy pozostałymi przyprawami: solą , mielonym pieprzem i utartym imbirem (jego ilość jest kwestią smaku) . Pozostałe połówki gruszki zalewamy niewielką ilością wody dodajemy miód i gotujemy do miękkości. Na talerz wylewamy trochę sosu gruszkowego na którym układamy golonki. Wszystko serwujemy z kaszą jaglaną lub ziemniakami puree oraz połówką gruszki, którą wypełniamy konfiturą.

Porady

Golonki przed lub po ugotowaniu można wyluzować z kości wtedy ładniej prezentują się na talerzu. Mięsa nie trzeba pozbawiać skóry jednak bez niej wywar jest chudszy. Śmietankę możemy zastąpić jogurtem naturalnym smakuje równie dobrze. Wywar pozostały z gotowania golonek jest świetną bazą do zupy lub sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować