Golonka z indyka pieczona z jabłkami

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Ciekawy smak , dodatek jabłek czyni mięso delikatniejszym

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg golonki z indyka ze skórą
    2 jabłka
    kilka gałązek tymianku
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    0,5 litra bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka z indyka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki z indyka namoczyć w solance z 1 łyżki soli na 1 litr wody, na całą noc.
    Golonki wyjąc z zalewy ,opłukać i osuszyć ,nasmarować oliwą i oprószyć pieprzem, papryką i obsypać listkami świeżego tymianku.
    W brytfance wysmarowanej oliwą ułożyć golonki , obłożyć ćwiartkami jabłek i piec w rozgrzanym do 190-200 stopni piekarniku i piec (bez przykrycia!) przez 30 minut.
    Następnie odwrócić golonki , podlać bulionem i przykryć brytfankę i wstawić ponownie do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 180-190 stopni i piec kolejne 35-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować