Golonka z indyka duszona z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszna, soczysta golonka z indyka duszona z brokułami i marchewką.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • golonki indycze 3 sztuki
    oliwa z oliwek 2 łyżki
    pieprz ziołowy 3 łyżeczki
    olej rzepakowy 2 łyżki
    słodka papryka 1 łyżka
    przyprawa harissa 1/2 łyżeczki
    papryka ostra 1 szczypta
    marchewka 1 sztuka
    seler korzeniowy 1/2 sztuki
    brokuły 500 gramów
    mąka 1 łyżka
    pieprz czarny
    sól

Golonka z indyka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać oliwę z dwoma łyżeczkami pieprzu ziołowego, natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
    W rondlu rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić golonki i podsmażyć, aż się zarumienią. Następnie wlać pół litra wody, dodać sól, ostatnią łyżeczkę pieprzu ziołowego, paprykę słodką, ostrą oraz harissę. Dusić pod przykryciem 30 minut.
    Dodać do mięsa marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz seler pokrojony w paski. Dusić 10 minut, następnie dodać brokuły podzielone na różyczki. Dusić około 15 minut.
    Zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Przyprawić danie do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy