Golonka z indyka

  • wyświetlono: 1174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Golonka z indyka to bardzo smaczne i znacznie chudsze mięso niż golonka wieprzowa. Zamarynowana i odpowiednio długo pieczona jest bardzo mięciutka.

Mniam1

Składniki

3 golonki z indyka

MARYNATA:
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu worcester
2 łyżki oleju rzepakowego
ewentualnie sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Golonka z indyka

  • image-1h49mtn1. Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc.
  • 2. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyindykchude mięsomarynataz piekarnikapieczone mięso
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-21hu2op

Dodane przez: Monika Matysiak

GOLONKA Z INDYKA W SOSIE PIWNYM

Wyjątkowo pyszne, soczyste i delikatnie...

Golonka z indyka z jabłkami

Dodane przez: teresa-kr

Golonka z indyka pieczona z jabłkami

Ciekawy smak , dodatek jabłek czyni...

pieczona golonka z indyka

Dodane przez: sbelata

Pieczona golonka z indyka

Polecam:)

Golonka z indyka w piwie

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Golonka z indyka w piwie

Właśnie ją robiłem, jest przepyszna.

gotowe

Dodane przez: ziutula

golonki indyka z kapustą i marchwią z szybkowara

golonki są miękkie i smakują z...

Golonka z indyka duszona z warzywami

Dodane przez: Ania321

Golonka z indyka duszona z warzywami

Pyszna, soczysta golonka z indyka...