Golonka z indyka

5 (158 ocen)

Golonka z indyka to bardzo smaczne i znacznie chudsze mięso niż golonka wieprzowa. Zamarynowana i odpowiednio długo pieczona jest bardzo mięciutka.

Składniki:

  • 3 golonki z indyka

    MARYNATA:
    3 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka sosu worcester
    2 łyżki oleju rzepakowego
    ewentualnie sól
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Golonka z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h49mtn 1. Składniki marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc.
  • 2. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 2godziny. Pół godziny przed końcem ściągnąć przykrycie. W trakcie pieczenia obracałam, żeby równo się przyrumieniły. Można podać z ziemniakami albo zjeść z chlebem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować