Golonka wieprzowa w piwie z nutą miodu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Słodko-pikantne golonki w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie piwa, słodkiego miodu, musztardy i pachnącego czosnku to świetna propozycja na niedzielny obiad i danie imprezowego stołu.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 sztuki golonki wieprzowej
    5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren czarnego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki przyprawy w płynie Maggi
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki soli + do natarcia golonek

    Marynata:
    250ml piwa
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczka pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka wieprzowa w piwie z nutą miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki umyć, natrzeć solą, przełożyć do garnka, zalać całkowicie wodą. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przeciśnięty przez praskę czosnek, Maggi oraz sól. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Po tym czasie golonki gotować w wodzie której się marynowały na wolnym ogniu, pod przykryciem około 90minut. Następnie wyjąć golonki z wody, wystudzić, naciąć skórę w szachownicę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Marynata:
    Czosnek przecisnąć przez praskę przełożyć do miski, dodać piwo, ocet balsamiczny, miód, musztardy, pieprz i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Gotową marynatą zalać golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45minut do zrumienienia skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować