Słodko-pikantne golonki w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie piwa, słodkiego miodu, musztardy i pachnącego czosnku to świetna propozycja na niedzielny obiad i danie imprezowego stołu.
2 godz.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
3 sztuki golonki wieprzowej
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy w płynie Maggi
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soli + do natarcia golonek
Golonka wieprzowa w piwie z nutą miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki umyć, natrzeć solą, przełożyć do garnka, zalać całkowicie wodą. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przeciśnięty przez praskę czosnek, Maggi oraz sól. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Po tym czasie golonki gotować w wodzie której się marynowały na wolnym ogniu, pod przykryciem około 90minut. Następnie wyjąć golonki z wody, wystudzić, naciąć skórę w szachownicę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3.Marynata:
Czosnek przecisnąć przez praskę przełożyć do miski, dodać piwo, ocet balsamiczny, miód, musztardy, pieprz i całość dokładnie wymieszać.
4.Gotową marynatą zalać golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45minut do zrumienienia skórki.
Komentarze