Golonka w piwie

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -4 golonki wieprzowe
    -3 cebule
    -4 ząbki czosnku
    -2 marchwie
    -1 seler
    -0,3 l piwa ciemnego
    -0,5 l piwa jasnego
    -150 ml miodu
    -100 g musztardy ziarnistej
    -4 liście laurowe
    -6 ziaren pieprzu
    -6 ziaren ziela angielskiego
    -olej

Golonka w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy. Przekładamy do rondla. Zalewamy piwem. Następnie uzupełniamy wodą tak, żeby mięso było przykryte do 1/3 wysokości. Dodajemy przyprawy i musztardę. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Następnie zdejmujemy pokrywkę, oblewamy golonki miodem i pieczemy przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy