Golonka w marynacie

0 (0 ocen)

Przepis jest mojego autorstwa. Mojej rodzinie tak przyrządzone bardzo zasmakowały.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości golonka
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    10 ziarenek pieprzu
    1 szklanka bulionu
    1 łyżka soli

    Marynata:
    2 łyżeczki gorczycy
    1 łyżeczka jarzynki
    ½ łyżeczki pieprzu mielonego
    3 łyżki musztardy

Golonka w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować 2h. Ugotowane wyjąć do miski, lekko przestudzić.
  • 2. Gorczycę, jarzynkę i pieprz rozdrobnić w moździerzu, dodać musztardę i wymieszać.
  • 3. Marynatą natrzeć przestudzone golonka.
  • 4. Golonka włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, przykryć i piec w temp 180 st C ok 1,5-2h.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy