Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis wzorowany na oryginalnym Magdy Gessler z książki "Smaczna Polska"

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 małe golonki przednie
    włoszczyzna
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu
    Glazura : szklanka ciemnego piwa ( w oryginale wschowskiego )
    pół szklanki oleju
    pół szklanki miodu pitnego trójniaka
    1 łyżka miodu gryczanego
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól

Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Golonka w glazurze z piwa i miodu pitnego 1. Glazura : wymieszałem piwo z olejem, miodem pitnym, miodem gryczanym, kminkiem i solą.
    Golonki umyłem, zalałem wrzątkiem i gotowałem pół godziny. Po tym czasie wrzuciłem oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowałem kolejne pół godziny.
    Golonki wyjąłem z wywaru, ostudziłem, naciąłem skórkę , posmarowałem połową glazury. Następnie ułożyłem w formie, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piekłem ok. półtorej godziny, odwracając i polewając kolejnymi porcjami glazury co jakiś czas.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy