Golonka pieczona w piwie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Idealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)
    3 l bulionu warzywnego
    4 liście laurowe
    5 szt ziela angielskiego
    500 ml piwa jasnego
    100 ml syropu klonowego
    100 ml miodu płynnego
    3 łyżki przyprawy do mięs
    2 łyżki szałwii

Golonka pieczona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.

    Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.

    Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy