Golonka pieczona

4.5 (188 ocen)

  • 5 godz.

Nastepna golonka dla mojego meza.Tym razem postawilam na keczup i przyprawy typu kolendra ,jalowiec. Maz zjadl ze smakiem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • *golonke wieprzowa
    Skladniki marynaty:
    *5 lyzek keczup
    *5 ziaren jalowca
    *5-6 ziarenek kolendry
    *rozmaryn suszony lub swiezy
    *2-3 zabki czosnku
    *papryke ostra (tak okolo lyzeczki ,zalezy jak lubimy)
    *pol lyzeczki sosu sojowego
    *2-3 lyzeczki soli (zalezy jak duza mamy golonke)
    *2 lyzki oleju
    *0,5 litra piwa jasnego
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Golonka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonke myjemy i oczyszczamy .
  • 2. Wszystkie sklaniki na marynate laczymy. Czosnek nalezy przecisnac przez praske .
  • 3. Golanke nacieramy nasza marynata i odstawiamy na kilka godzin w chlodne miejse. U mnie sie marynowala 24 godz.
  • golonka przed pieczeniem 4. Golonke ukladamy w naczyniu do pieczenia ,podlewamy piwem .Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.
    Czas pieczenia jest uwarunkowany tym jak duza jest golonka ,oraz to w jakim naczyniu pieczemy. Ja w mojej brytfance pieke zazwyczaj golonke od 2,5 godz. do 3. W trakcie pieczenia ,nalezy golonke podlewac piwame i obracac.Jezeli wiem ,ze potrawy nam sie w naczyniu ladnie nie zarumieniaja ,nalezy okolo 15 min. koncem pieczenia sciagnac pokrywke .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Golonki Ketchup Musztarda Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować