golonka pieczona

0 (0 ocen)

dobre mięsko na chleb i do obiadu

Składniki:

  • - 1 duże golonko
    - 1 ząbek czosnku
    - przyprawa do karkówki
    - szczypiorek
    - pieprz ,tymianek
    - 2 ogórki kiszone
    - 6 plasterków dobrze uwędzonej słoniny
    - 1 kostka grzybowa
    - 4 ziela angielskiego
    - 2 liście laurowe
    - 6 kulek jałowca
    - 1 łyżeczka pasty paprykowej (przepis na pastę w moich zbiorach można zastąpić papryką ostrą z torebki )
    - rękaw do pieczenia

Golonka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golonko 1. - przygotować golonko naciąć wzdłuż wyciągnąć kość
    - mięso oprószyć pieprzem tymiankiem przyprawą do karkówki potrzeć ząbek czosnku na małej tarce i pokruszyć ćwiartkę kostki grzybowej natrzeć dobrze mięso
  • golonka 2. - na mięso położyć plasterki słoniny szczypiorek zwinąć w rulon powiązać sznurkiem jak roladę natrzeć pastą paprykową dać do rękawa dodać liście laurowe ziele angielskie kilka 2 plastry słoniny kulki jałowca i ogórki pokrojone na ćwiartki
    - resztę kostki grzybowej rozpuścić w 300 ml wody zalać mięso zamknąć rękaw i wstawić do gorącego piekarnika 190 stopni ok 2 godziny co jakiś czas mięso obrócić w rękawie

Porady

w czasie sezonu grzybowego można dodać do rękawa grzyby z lasu lub kurki

Komentarze

Podobne przepisy