Golonka muśnięta miodem i musztardą z nutką piwa

  • wyświetlono: 5649 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Golonka to pyszne danie, ale przygotowuje dość długo. Dlatego proponuje na wywarze z jarzynami przygotować zupę, a golonkę zjeść w tej formie na kolację

IMG_20190507_064325
  • 120min

Składniki

Golonka ugotowana wcześniej w wywarze jarzynowym – pozbawiona kości, podzielona na porcje
0.5 szklanki ulubionego piwa
2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub Dijon
0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Golonka muśnięta miodem i musztardą z nutką piwa

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-200 st C. Skórę ugotowanej golonki lekko nacinamy i całą nacieramy solą. Z piwa, musztardy, miodu i pieprzu Cayenne przygotowujemy marynatę. Posoloną golonkę wsadzamy do marynaty na 15 minut. Po tym czasie golonkę przekładamy do blachę dopieczenia i polewamy częścią marynaty, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie polewamy golonkę resztą marynaty i pieczemy jeszcze 15 minut po tym czasie skórka golonki powinna się zarumienić i zrobić odpowiednio chrupiąca. (Jeśli potrzeba przedłużamy czas pieczenia dodatkowo możemy ustawić funkcję grilla).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadgolonkamusztardamiódchrzan
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety schabowe

Dodane przez: justi2401

Soczyste schabowe z musztardą, papryką i...

W wielu rodzinach nie ma niedzieli...

polędwiczki duszone z jarzynami

Dodane przez: Neblina36

Polędwiczki duszone z musztardą i warzywami

Danie, które zasługuje na brawa....

Kurczak z lubczykiem i musztardą

Dodane przez: Marcelina

Kurczak z lubczykiem i musztardą

Musztarda i lubczyk świetnie pasują...

image-1jx225t

Dodane przez: Mariola123

Karczek z cebulą, czosnkiem i musztardą francuską

Karczek nadziewany to świetny pomysł...

Łosoś z chrzanem i musztardą

Dodane przez: evita0007

Łosoś z chrzanem i musztardą

Obawiałam się troszkę że chrzan...

Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem i musztardą

Dodane przez: Karioka

Duszona wątróbka z pieczarkami, jabłkiem...

Tradycyjna wątróbka smakuje o "niebo"...