Golonka gotowana

  • wyświetlono: 2039 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

golonka gotowana, regionalne_dania

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- golonka niepeklowana: 4 sztuki
- cebula: 3 sztuki
- masło: 3 sztuki
- marchewka: 1 sztuka
- pietruszka: 1 sztuka
- seler: 0.25 sztuki
- Liscie laurowe: 2 sztuki
- Kiszona kapusta: 40 dekagramów
- ziarna ziela angielskiego: 4 sztuki
- ziarna pieprzu: 4 sztuki
- czosnek: 2 ząbki
- kminek: 1 łyżka
- sól, pieprz: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka gotowana

  • 1. Golonki opalić i zalać 2l wody. Dodać liście laurowe, ziele oraz pieprz w ziarnach. Gotować 1h. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Podsmażyć. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w plastry. Odszumować wywar. Dodać warzywa i połowę cebuli. Gotować 30min. Wywar odcedzić. Czosnek zmiażdżyć. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. Dodać pozostałą cebulę, golonki, kminek i czosnek. Gotować na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić solą i pieprzem.
    Golonki podawać z kapustą i ziemniakami. Odlać trochę wywaru na sos (odparować i dodać zasmażkę). Resztę można przeznaczy na zupę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimagolonkaobiadkomuniaślubregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Golonka soczysta i mięciutka

Dodane przez: kasiac

Golonka soczysta i mięciutka

Najlepsza, kruchuteńka i soczysta...

Pieczona golonka

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pieczona golonka

Przepis wg M.Kuronia. Pominęłam...

Pieczona golonka z indyka

Dodane przez: monika016

Pieczona golonka z indyka

Byłam bardzo ciekawa jak smakują...

Golonka.

Dodane przez: matuszczakasia

Golonka.

Smaczna i lubiana nie tylko przez...

Golonka pieczona na kapuście kiszonej

Dodane przez: Cafe Babilon

GOLONKA PIECZONA NA KAPUŚCIE KISZONEJ

Powiem jedno - uważam, że golonka...

Golonka w piwie

Dodane przez: anka1988

Golonka w piwie

Golonka w piwie to bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE