Golonka gotowana

4.5 (144 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

golonka gotowana, regionalne_dania

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - golonka niepeklowana: 4 sztuki
    - cebula: 3 sztuki
    - masło: 3 sztuki
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.25 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - Kiszona kapusta: 40 dekagramów
    - ziarna ziela angielskiego: 4 sztuki
    - ziarna pieprzu: 4 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - kminek: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Golonka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki opalić i zalać 2l wody. Dodać liście laurowe, ziele oraz pieprz w ziarnach. Gotować 1h. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Podsmażyć. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w plastry. Odszumować wywar. Dodać warzywa i połowę cebuli. Gotować 30min. Wywar odcedzić. Czosnek zmiażdżyć. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. Dodać pozostałą cebulę, golonki, kminek i czosnek. Gotować na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Doprawić solą i pieprzem.
    Golonki podawać z kapustą i ziemniakami. Odlać trochę wywaru na sos (odparować i dodać zasmażkę). Resztę można przeznaczy na zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować