Golonka.

4.5 (188 ocen)

Smaczna i lubiana nie tylko przez panów, ale również przez dzieci.

Składniki:

  • 2 golonki duże lub 4 małe

    Zalewa:
    1 łyżeczka kminku
    2 liście laurowe
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka pieprzy w ziarenkach
    4 ziarenka ziela angielskiego
    4 ziarenka jałowca
    sól (1 łyżka na 1 l wody)

    2 łyżki smalcu
    pieprz mielony
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Golonka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę myjemy. Następnie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy (zioła) ucieramy w moździerzu następnie wrzucamy do garnka z wodą i solą i zagotowujemy. Następnie wystudzonym płynem zalewamy umieszczone w garnku golonki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Następnego dnia osuszamy golonki i posypujemy je słodką papryką. Pieczemy pod przykryciem na smalcu podlewając wytworzonym sosem. W połowie gotowania nakłuwamy golonkę, aby dobrze się upiekła. Pod koniec pieczenia wlewamy pół kieliszka wina czerwonego. Alkohol wyparuje a potrawa zyska wyjątkowy aromat. Pieczemy ok. 3 godzin w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować