Golonka.

  • wyświetlono: 1170 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczna i lubiana nie tylko przez panów, ale również przez dzieci.

matuszczakasia

Składniki

2 golonki duże lub 4 małe

Zalewa:
1 łyżeczka kminku
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzy w ziarenkach
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
sól (1 łyżka na 1 l wody)

2 łyżki smalcu
pieprz mielony
słodka papryka

Sposób przygotowania przepisu:

Golonka.

  • 1. Golonkę myjemy. Następnie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy (zioła) ucieramy w moździerzu następnie wrzucamy do garnka z wodą i solą i zagotowujemy. Następnie wystudzonym płynem zalewamy umieszczone w garnku golonki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Następnego dnia osuszamy golonki i posypujemy je słodką papryką. Pieczemy pod przykryciem na smalcu podlewając wytworzonym sosem. W połowie gotowania nakłuwamy golonkę, aby dobrze się upiekła. Pod koniec pieczenia wlewamy pół kieliszka wina czerwonego. Alkohol wyparuje a potrawa zyska wyjątkowy aromat. Pieczemy ok. 3 godzin w 180 stopniach C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

GOLONKO PIECZONE  Z WARZYWAMI

Dodane przez: pkhorzyk118

Golonka pieczona

Smakuje wyśmienicie -uczta dla...

Golonka zapiekana na kapuście

Dodane przez: peggi

Golonka zapiekana na kapuście

Pyszna golonka w "chudszej" odsłonie,...

Golonki pieczone z piwem

Dodane przez: Martyna1991

Golonki pieczone z piwem

Mogła bym je nazwać golonkami idealnymi...

Golonka gotowana

Dodane przez: PolskaGotuje

Golonka gotowana

golonka gotowana, regionalne_dania

Golonka z warzywami

Dodane przez: paolineczka

Golonka z warzywami z szybkowara

Golonka jest mięciutka i mięsko...

Golonka na kiszonej kapuście

Dodane przez: zzewa

Golonka na kiszonej kapuście

dla wielbicieli golonki po prostu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE