Gołębie a'la carbonara

0 (0 ocen)

Pieczone gołębie z potrawką warzywno - owocową zrobioną na styl spaghetti carbonara. Smaczna propozycja na obiad.

Składniki:

  • 2 golębie wypatroszone, oskubane, opalone (około 300 g każdy)
    podroby z gołębi (2 x serce, 2 x wątróbka, 2 x żołądek)

    Do natarcia gołębi:
    zioła prowansalskie
    papryka słodka mielona
    sól
    pieprz cytrynowy

    Potrawka a'la carbonara:
    1 średni por (80 g)
    3 małe marchewki (łącznie 120 g) - u mnie fioletowe
    1 twarde jabłko ze skórką, pozbawione gniazda nasiennego (100 g)
    3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 opakowanie Fix Carbonara (30 g - na 375 ml mleka)
    5 łyżek śmietany 18%
    3 łyzki wody

    Dodatkowo:
    50 g margaryny do smażenia
    margaryna do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Carbonara Potrawka

Gołębie a'la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołębie a'la carbonara 1. Gołebie umyć, wysuszyć, natrzeć przeznaczonymi do tego celu składnikami i włożyć do lodówki na minimum 12 godz. Podroby przechować osobno.
  • Gołębie a'la carbonara 2. Margarynę (50 g) rozpuścić - podsmażyć gołębie. Mięso odłożyć na talerz, tłuszcz zachować.
  • Gołębie a'la carbonara 3. Czosnek i por posiekać, marchewkę pokroić w talarki, jabłko w kostkę. Warzywa i owoce smażyć na zachowanym tłuszczu 5 min, mieszając. Zdjąć z ognia. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, Fix, śmietanę i wodę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Gołębie a'la carbonara 4. Przygotować gołębie do pieczenia - podroby z każdego gołębia włożyć do jamy brzusznej. Połowę potrawki a'la carbonara wyłożyć na dno wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego. Na potrawce ułożyć gołębie grzbietem do dołu.
  • Gołębie a'la carbonara 5. Pozostałą potrawką wypełnić jamę brzuszną każdego gołębia i obłożyć drób dookoła. Naczynie przykryć pokrywą. Mięso piec 90 min w temp. 180 - 200 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować