Szybki obiad na leniwe dni. Niby bigos a smakuje jak gołąbki. Ryż, kapusta, mięsko mielone z cebulką - pycha!
30 min
Składniki:
1 mała/średnia główka kapusty
1 cebula
350 g mięsa mielonego
1 płaska łyżeczka curry, słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku
posiekany koperek
3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
1-2 woreczki ugotowanego ryżu (zależy ile lubicie)
około 500 ml zimnej wody (może być mniej lub więcej - zależy od kapusty)
koncentrat pomidorowy
sól i pieprz
Gołąbkowy bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem podsmażamy na patelni. Kapustę szatkujemy i dodajemy do podsmażonego mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę i dusimy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego!
Komentarze