gołąbkowy bigos

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki obiad na leniwe dni. Niby bigos a smakuje jak gołąbki. Ryż, kapusta, mięsko mielone z cebulką - pycha!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała/średnia główka kapusty
    1 cebula
    350 g mięsa mielonego
    1 płaska łyżeczka curry, słodkiej papryki, ostrej papryki, czosnku
    posiekany koperek
    3 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1-2 woreczki ugotowanego ryżu (zależy ile lubicie)
    około 500 ml zimnej wody (może być mniej lub więcej - zależy od kapusty)
    koncentrat pomidorowy
    sól i pieprz

Gołąbkowy bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem podsmażamy na patelni. Kapustę szatkujemy i dodajemy do podsmażonego mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę i dusimy aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dodajemy ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy