Gołąbki zawijane w cukinię zapiekane w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Gołąbki smakują mi tylko w wersji z młodą kapustą. Postanowiłam poszukać alternatywy:). Przygotowałam gołąbki owinięte cienkimi paskami cukinii. Strzał w dziesiątkę!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Gołąbki:
    500g mięsa mielonego
    1 woreczek ryżu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz, papryka słodka
    2 małe cukinie

    Sos:
    1 puszka pomidorów
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka cukru
    1 łyżka śmietany
    sól, pieprz
    + 50g tartego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki zawijane w cukinię zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Ścinamy cienkie paski cukinii za pomogą obieraczki do warzyw.
  • 2. Ryż, mięso mielone, cebulę, czosnek, śmietanę i przyprawy łączymy ze sobą, wyrabiamy ręką do momentu dokładnego połączenia składników. Formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy paskami cukinii, układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki oprócz sera miksujemy do powstania gładkiej masy. Sosem zalewamy gołąbki, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie danie posypujemy serem, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować