Gołąbki z ziemniakami (z boczkiem lub bez) w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 1196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gołąbki z ziemniakami. W wersji bezmięsno-mięsnej ;) Jak kto lubi.

kamila19851

Składniki

ok. 15 sztuk

gołąbki:
kapusta
1kg ziemniaków
5 łyżek mąki gryczanej
2 jajka
sól
pieprz
suszony rozmaryn
opcjonalnie: 300g boczku

sos pomidorowy:
woda
sól, pieprz
4-5 czubatych łyżek przecieru pomidorowego
1 mała śmietana 12%

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z ziemniakami (z boczkiem lub bez) w sosie pomidorowym

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu (pozbywamy się z nich zgrubiałych nerwów poprzez ich ścięcie, tak by powierzchnia liścia była wyrównana), a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde, ponownie wkładamy do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ilość liści.
  • 2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puszczą sok. Nadmiar wody odlewamy. Dodajemy mąkę i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Mieszamy dokładnie.
    W wersji mięsnej dodatkowo kroimy boczek w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni, lekko studzimy i dodajemy do farszu ziemniaczanego.
  • 3. Gotowy farsz wykładamy na liście kapusty. Zawijamy (najpierw składamy boczne brzegi liścia, następnie zwijamy od dolnego brzegu do góry, tak by uzyskać coś na kształt "paczuszki"). Zwinięte gołąbki wykładamy w rondlu lub w garnku o grubym dnie, zalewamy wodą do ok. połowy wysokości gołąbków. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu gdy kapusta będzie miękka.
  • 4. Ugotowane gołąbki wyciągamy z rondla. Pozbywamy się z garnka - jeśli są - "szumowin". Do pozostałego po duszeniu płynu dolewamy wodę, tak by mieć w sumie ok. 1l płynu. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy.
    Do śmietany (o temperaturze pokojowej) wlewamy trochę sosu. Mieszamy dokładnie. Tak przyszykowaną śmietanę wlewamy powoli do garnka z sosem ciągle mieszając. Gdy sos będzie jednolity, ogrzewamy go na wolnym ogniu do momentu aż zacznie bulgotać (wrzeć).

    Gotowe gołąbki podajemy z przyrządzonym sosem pomidorowym.

Porady

Uwaga: gdyby sos był zbyt rzadki - odparowujemy go powoli na ogniu. Gdyby był za gęsty - można dodać jeszcze trochę wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki

Dodane przez: Martyna1991

Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym

Wariacja na temat tradycyjnych...

image-0cgxw8f

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym, to...

image-0a9tcop

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak w sosie pomidorowym

Dla tych co nie mają dzisiaj pomysłu...

Gołąbki bez zawijania

Dodane przez: elapolo

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Smaczne danie, zdecydowanie szybsze...

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Odkąd pamiętam, nie przepadałam...

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

Są szybkie i łatwe do przygotowania....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE