Gołąbki z ziemniakami (z boczkiem lub bez) w sosie pomidorowym

4.49 (160 ocen)

Gołąbki z ziemniakami. W wersji bezmięsno-mięsnej ;) Jak kto lubi.

Składniki:

  • ok. 15 sztuk

    gołąbki:
    kapusta
    1kg ziemniaków
    5 łyżek mąki gryczanej
    2 jajka
    sól
    pieprz
    suszony rozmaryn
    opcjonalnie: 300g boczku

    sos pomidorowy:
    woda
    sól, pieprz
    4-5 czubatych łyżek przecieru pomidorowego
    1 mała śmietana 12%
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z ziemniakami (z boczkiem lub bez) w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty odrywamy wierzchnie liście, wykrawamy głąb. Wkładamy ją do gorącej wody, tak by się sparzyła i liście zmiękły. Kapustę wyciągamy, odrywamy miękkie liście z wierzchu (pozbywamy się z nich zgrubiałych nerwów poprzez ich ścięcie, tak by powierzchnia liścia była wyrównana), a te ze spodu, gdyby były jeszcze twarde, ponownie wkładamy do gorącej wody. W razie potrzeby możemy czynność powtórzyć do momentu, aż będziemy mieli odpowiednią ilość liści.
  • 2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aż puszczą sok. Nadmiar wody odlewamy. Dodajemy mąkę i jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Mieszamy dokładnie.
    W wersji mięsnej dodatkowo kroimy boczek w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni, lekko studzimy i dodajemy do farszu ziemniaczanego.
  • 3. Gotowy farsz wykładamy na liście kapusty. Zawijamy (najpierw składamy boczne brzegi liścia, następnie zwijamy od dolnego brzegu do góry, tak by uzyskać coś na kształt "paczuszki"). Zwinięte gołąbki wykładamy w rondlu lub w garnku o grubym dnie, zalewamy wodą do ok. połowy wysokości gołąbków. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu gdy kapusta będzie miękka.
  • 4. Ugotowane gołąbki wyciągamy z rondla. Pozbywamy się z garnka - jeśli są - "szumowin". Do pozostałego po duszeniu płynu dolewamy wodę, tak by mieć w sumie ok. 1l płynu. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy.
    Do śmietany (o temperaturze pokojowej) wlewamy trochę sosu. Mieszamy dokładnie. Tak przyszykowaną śmietanę wlewamy powoli do garnka z sosem ciągle mieszając. Gdy sos będzie jednolity, ogrzewamy go na wolnym ogniu do momentu aż zacznie bulgotać (wrzeć).

    Gotowe gołąbki podajemy z przyrządzonym sosem pomidorowym.

Porady

Uwaga: gdyby sos był zbyt rzadki - odparowujemy go powoli na ogniu. Gdyby był za gęsty - można dodać jeszcze trochę wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować