Gołąbki z ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Takie gołąbki moja rodzina jada w wigilię.

Składniki:

  • ● główka kapusty
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 5 dag suszonych grzybów
    ● olej
    ● cebula
    ● sól
    ● pieprz

Gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzamy: liście
    ostrożnie oddzielamy
    i wkładamy na kilka minut
    do wrzącej osolonej wody,
    aby zmiękły.
  • 2. Ziemniaki obieramy
    i myjemy. Ścieramy na tarce
    o małych oczkach i osączamy.
    Cebulę obieramy,
    kroimy w kostkę i szklimy
    na oleju. Grzyby moczymy
    i dusimy. Kroimy, doprawiamy
    i dodajemy do ziemniaków.
    Doprawiamy. Porcje
    farszu nakładamy na
    liście i formujemy gołąbki.
  • 3. W szerokim naczyniu
    zagotowujemy trochę wody
    i wkładamy warstwę
    gołąbków. Dusimy ok. 40
    minut, w razie potrzeby
    podlewając wodą. Wyjmujemy
    i podsmażamy na
    oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy