Gołąbki z zieloną soczewicą

4.51 (175 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i aromatyczne danie, Dobrane przyprawy doskonale pasują do smaku ryżu i soczewicy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Gołąbki:

    1 główka kapusty włoskiej
    3 szkl. ryżu
    1 szkl. soczewicy zielonej lub brązowej
    500g pieczarek
    2 cebule
    kurkuma, imbir, kminek, majeranek
    sól, pieprz
    olej

    Sos pomidorowy:

    mały słoiczek koncentratu
    3 szkl. wody
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kapusty:

    Gotujemy osoloną wodę w dużym garnku (ok. 2l wody). Najpierw odrywamy po kolei liście kapusty, podcinając je nożykiem od spodu i delikatnie odwijając. Wszystkie liście dokładnie myjemy, a następnie zanurzamy po 2-3 liście w gotującym się wrzątku na czas niecałej minuty. Gdy wszystkie liście przejdą ten proces należy u każdego z nich przyciąć najgrubszy nerw tak, aby liść był elastyczny na całej długości.
  • 2. Przygotowanie farszu:

    Ryż gotujemy w wodzie w proporcji 1:2, a więc na 3 szklanki ryżu zużywamy 6 szklanek osolonej wody. Soczewicę natomiast polecam ugotować w proporcji 1:3.
  • 3. Kolejny krok to pokrojenie cebulki w kostkę, podsmażenie jej na oleju i dodanie po chwili pokrojonych pieczarek (polecam półplasterki). Do smażonych cebuli i pieczarek dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pozostałe przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki kminku i dwie łyżeczki majeranku.
  • 4. Zawartość obu garnków – z ryżem i soczewicą oraz patelni wymieszać razem w ogromnej misce. W razie potrzeby można jeszcze doprawiać, albo dodać nieco oleju, jeśli farsz jest za suchy.
  • 5. Zawijanie i pieczenie:

    Wybieramy kilka liści, które nie nadają się do zwijania (są dziurawe, za małe itp.). Wykładamy nimi dno naczynia do pieczenia i zostawiamy kilka do ułożenia na wierzchu.
  • 6. Ułożyć liść na lewej ręce, nałożyć kilka łyżek farszu, ubić go nieco, a następnie lekko podwinąć boki liścia do środka i zaczynając od strony nerwu liścia zawijać gołąbki i układać zawinięciem do dołu. Należy je układać ciasno i w zależności od wysokości naczynia w dwie lub trzy warstwy. Po zakończeniu zwijania układamy na wierzchu pozostałe liście, a całość podlewamy ok. 3 szklankami wody, która pozostała nam po przygotowywaniu kapusty.
  • 7. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika, aby gołąbki piekły się przez 1,5-2 godzin w 180ºC.
  • 8. Przygotowanie sosu:

    Koncentrat mieszamy dokładnie z wodą oraz doprawiamy do smaku. W małym garnku rozgrzewamy olej, posypujemy go mąką i energicznie mieszamy, aż mąka ładnie się rozprowadzi. Wtedy wlewamy powoli rozprowadzony koncentrat. Mieszamy stale do czasu zagotowania się sosu. W razie grudek można użyć blendera lub przecedzić sos. Gotowe gołąbki podajemy z sosem, ale można także przygotować go wcześniej i już dusić je w tym sosie.

Porady

Najlepiej jest ugotować ryż wcześniej (2-4 godziny przed składaniem gołąbków), a następnie gotowy pozostawić w garnku, w którym się gotował i w tej postaci zawinąć w ręcznik, a wraz z ręcznikiem w kołdrę. Dzięki temu zabiegowi ryż nabierze idealnej konsystencji, a my nie musimy wszystkiego gotować na raz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować