Gołąbki z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cóż pisać...klasyka ,pycha....

  • 2 godz.

Składniki:


  • Kapusta włoska
    200 g ryżu
    600 g mielonej karkówki
    pęczek koperku
    2 cebule
    2 łyżki smalcu
    sól ,pieprz
    1 l bulionu warzywnego

Gołąbki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyłem w osolonym wrzątku. Ryż ugotowałem al dente ,bez soli. Mięso zmieliłem i dodałem do ostudzonego ryżu. Cebulę pokroiłem w kostkę ,zeszkliłem na rozgrzanym smalcu. Dodałem do całości. Wymieszałem razem z posiekanym koperkiem i do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Liście kapusty oddzieliłem ,na każdy ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnymi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.44 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej