Tradycyjne gołąbki ze śmietankowo-serowym sosem z grzybów leśnych

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

tradycyjne gołąbki lecz podane nieco inaczej bo z....... sosem i grzybami leśnymi – smacznie i aromatycznie!

bozena
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1. 1 średniej wielkości kapusta
około 300 g ryżu białego
800 g mielonej łopatki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
bulion do zalania gołabków
sól
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
po wiekzej szczypcie majeranku i suszonej natki

2. Sos grzybowy:

1 duża cebula
350 g świeżych grzybów lesnych mieszanych-borowiki, kozaki , podgrzybki
2 ząbki czosnku
maggi
2 płaskie łyżki mąki
100 g smietany 18 proc
masło
natka
oraz troche cukru dodanego do wody podczas gotowania kapusty
olej
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
zioła do pizzy - ok. płaskiej łyżeczki

Do duszenia gołąbków:

1,5-2 szklanki bulionu

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne gołąbki ze śmietankowo-serowym sosem z grzybów leśnych

  • 1. 1.Z kapusty wyciąc głab i gotowac w wodzie z doatkiem cukru na małym ogniu. Nastepnie po kolei ostrożnie zdejmować z kapusty liście . Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści.

    Ryż biały ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić.
    Cebulę posiekac zeszklić na oleju, dodać zmielona łopatke i usmażyćpodsmazyć z ryżem,wymieszać, doprawić ponownie do smaku .

    Mniejsze liście ułożyć na dnie dużego garnka , w którym będą się dusiły gołąbki. Nastepnie na kazdy liść kapusty nakładac spora porcję farszu mięsno ryżowego i dokładnie zwijać . Gołabki układac w garnku. .Zalac bulionem, przykryc i dusić na małym ogniu około 30-35 minut .

    2. Sos z grzybami leśnymi .
    Cebule posiekąc .Wrzucic na rozgrzany tłuszcz i zeszklic. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone grzyby . Zaląc bulionem i dusić przez kwadrans. Na koniec doprawic sola i pieprzem, dodac , 1\2 kostki serka smietankowego topionego a nastepnie zalac smietaną . Dodać posiekaną natkę pietruszki.
    3. Gołabki umiescic na talerzu , polac sosem i grzybami, udekorowac swieżą natka , smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzyby leśnegrzybygołąbkiobiadjesień

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki w sosie z leśnych grzybów

Dodane przez: DanusiaC

KLOPSIKI W SOSIE Z LEŚNYCH GRZYBÓW

Wspaniałe danie dla smakoszy potraw...

Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem z grzybów leśnych

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pulpeciki ryżowo marchewkowe z serem i sosem...

Smaczny i ciekawy obiad wcale nie...

Postne gołąbki z grzybami leśnymi

Dodane przez: DanusiaC

POSTNE GOŁĄBKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Zawsze robię te gołąbki po grzybobraniu....

Sandacz w sosie z grzybów leśnych

Dodane przez: anik9

Sandacz w sosie z grzybów leśnych

Przepis znalazłam na wędkarskim...

 maślaki  z sosie serowym z makaronem

Dodane przez: Bożena Z.

Maślaki z makaronem w sosie śmietankowo-serowym

jesienne maslaki w sosie smietankowo...

indyk

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Indyk w sosie z leśnych grzybów z kolorowym...

Delikatny filet z indyka w aromatycznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE