GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne urozmaicenie dla gołąbków,idealne dla jaroszy,ale i pozostali ktorzy wolą mięsko się do nich przekonają

  • 45 min

Składniki:

  • 1 głowka kapusty
    2 szklanki soczewicy-ja użyłam brązowej
    sól-do soczewicy 2 łyżeczki
    sół,pieprz-do smaku do wywaru
    bulion warzywny 2litry

Gołąbki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wkładamy do dużego garnka do wrzącej wody.Sparzamy liście,żeby były miękczejsze.Miękkie liście odcinamy od główki,postepujemy tak az do momentu kiedy nie potrzeba nam wiecej liści.
    Soczewice zalewamy wodą,solimy ok.2 łyzeczki soli,gotujemy ok 10 minut.
    Liscie kapusty rozkładamy,na kazdy lisc nakładamy 2 czubate łyżki soczewicy,zwijamy gołąbki.Układamy w dużym garnku,zalewamy bulionem,doprawiamy solą,pieprzem.Gotujemy ok.30 minut

Porady

Gołabki wybornie smakują z sosem grzybowym lub pikantnym keczupem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy