Gołąbki z ryżem i mięsem

5 (190 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy :) Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:


  • 5 saszetek ryżu białego
    2 cebula
    10 dag masła
    1 laska kiełbasy
    20 dag boczku (gotowanego)
    1 większa główka kapusty
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:

    1 łyżka masła
    1/2 cebuli
    150 g pieczarek
    2 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ryżem i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki 1. Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i boczek. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).
  • gołąbki 2. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.

    Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy przez około 7 minut, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować