Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Pyszne, aromatyczne gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z dodatkiem pieczarek. Polecam przepis do przetestowania.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mięsa mielonego drobiowego
    1 duża kapusta włoska
    2 torebki kaszy jaglanej 2x100 gram
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    20 dag pieczarek
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    Sól, pieprz, vegeta
    1/2 słoiczka, małego koncentratu pomidorowego
    1 średni pomidor
    Kostka warzywna
    Składniki na sos:
    1,5 litra wody
    5 dag masła
    Sól, pieprz i vegeta do smaku
    1/3 łyżeczki suszonej bazylii
    1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Mąka do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, opłukać pod zimną wodą, osączyć, wystudzić, dodać mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na oleju, wystudzone dodać do mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, usmażyć na maśle, wystudzić, dodać do mięsa z kaszą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Liście kapusty zmiękczyć w gotowanej wodzie, usunąć zgrubienia. Na środek każdego liścia ułożyć doprawione mięso, zwinąć. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści kapusty na niej warstwę gołąbków, posypać vegetą. Następnie ułożyć kolejne warstwy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty, obłożyć plasterkami pomidora, dodać kostkę warzywną, podlać wodą i wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 180 stopni. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temp. do 150 stopni i dusić około 30-40 minut. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 30 minut, sprawdzić widelcem czy kapusta jest miękka.
    Wykonanie sosu: wodę, koncentrat, przyprawy, masło i bazylię zagotować i gotować około 5 minut. Sos zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Porady

1.Do gotującej się kaszy można dodać łyżeczkę oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować