Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami

  • wyświetlono: 2035 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne, aromatyczne gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z dodatkiem pieczarek. Polecam przepis do przetestowania.

  • 50min

Składniki

Składniki:
1 kg mięsa mielonego drobiowego
1 duża kapusta włoska
2 torebki kaszy jaglanej 2x100 gram
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
20 dag pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, vegeta
1/2 słoiczka, małego koncentratu pomidorowego
1 średni pomidor
Kostka warzywna
Składniki na sos:
1,5 litra wody
5 dag masła
Sól, pieprz i vegeta do smaku
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
Mąka do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami

  • 1. Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, opłukać pod zimną wodą, osączyć, wystudzić, dodać mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na oleju, wystudzone dodać do mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, usmażyć na maśle, wystudzić, dodać do mięsa z kaszą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Liście kapusty zmiękczyć w gotowanej wodzie, usunąć zgrubienia. Na środek każdego liścia ułożyć doprawione mięso, zwinąć. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści kapusty na niej warstwę gołąbków, posypać vegetą. Następnie ułożyć kolejne warstwy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty, obłożyć plasterkami pomidora, dodać kostkę warzywną, podlać wodą i wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 180 stopni. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temp. do 150 stopni i dusić około 30-40 minut. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 30 minut, sprawdzić widelcem czy kapusta jest miękka.
    Wykonanie sosu: wodę, koncentrat, przyprawy, masło i bazylię zagotować i gotować około 5 minut. Sos zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Porady

1.Do gotującej się kaszy można dodać łyżeczkę oleju.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodymama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami

Dodane przez: jolantagłówka

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i...

Takie gołąbki przygotowałam specjalnie...

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie...

Gołąbki zrobione tak samo jak te...

Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną, filetem drobiowym i grzybami

Dodane przez: Wiater Barbara

Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną,...

Gołąbki z kaszą jaglaną, wędzonym...

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

Dodane przez: Ania321

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną,...

Pyszne gołąbki przygotowane z kaszy...

image-29b7mn9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I GROCHEM

Bezmięsna alternatywa gołąbków....

Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną

Dodane przez: luna19

Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną

pyszne, wymyslone wlasciwie przez...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE