Gołąbki z piekarnika z mięsem drobiowym i kaszą jaglaną z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu, opłukać pod zimną wodą, osączyć, wystudzić, dodać mięso mielone, sól i pieprz do smaku. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plasterki, usmażyć na oleju, wystudzone dodać do mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę, usmażyć na maśle, wystudzić, dodać do mięsa z kaszą. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Liście kapusty zmiękczyć w gotowanej wodzie, usunąć zgrubienia. Na środek każdego liścia ułożyć doprawione mięso, zwinąć. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści kapusty na niej warstwę gołąbków, posypać vegetą. Następnie ułożyć kolejne warstwy. Wierzch przykryć liśćmi kapusty, obłożyć plasterkami pomidora, dodać kostkę warzywną, podlać wodą i wstawić do piekarnika podgrzanego do temp. 180 stopni. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć temp. do 150 stopni i dusić około 30-40 minut. Następnie wlać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze około 30 minut, sprawdzić widelcem czy kapusta jest miękka.
Wykonanie sosu: wodę, koncentrat, przyprawy, masło i bazylię zagotować i gotować około 5 minut. Sos zagęścić mąką z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Porady
1.Do gotującej się kaszy można dodać łyżeczkę oleju.
Komentarze