Gołąbki z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Są bardzo dobre jak na tradycyjne danie przystało.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kapusta, liść laurowy, ziele angielskie Farsz; 1 kg mięsa mielonego, 2 op. ryżu, 1 jajko, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, przyprawa do mięsa mielonego SOS:1 przecier pomidorowy, mała śmietana 18 %, kostka rosołowa, papryka słodka, 3 łyżki mąki

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty oddzielamy we wrzątku, żyły z liścia odcinamy. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajko i przyprawy. Gotowy farsz zawijamy w liść kapusty i bardzo ciasno układamy na blache. Zalewamy wodą tak aby całe były pokryte i pieczemy przez ok godzinę aż kapusta będzie miękka. SOS: Do gotującej się wody dodajemy 1-2 kostki rosołowe i przecier, doprawiamy według smaku, zagęszczamy śmietaną wymieszana z maka i wodą.

Porady

Farsz najlepiej żeby wydawał się lekko przesolony wtedy gotowy będzie lepszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy