gołąbki z pęczakiem w kapuście pekińskiej

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tradycyjna potrawa w nowej odsłonie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na farsz

    50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

    2 jajka

    pół cebuli

    1 szkl kaszy pęczak ugotowanej na sypko

    sól

    pieprz

    pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej

    1 łyżki suszonej bazylii

    1 puszka pomidorów

    duża główka kapusty pekińskiej

    1 litr rosołu drobiowego, może być z kostki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z pęczakiem w kapuście pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską sparzyć wrzątkiem, po przestygnięciu oddzielić liście.

    Pęczak ugotować wg przepisu.

    Mięso mielone połączyć z jajkiem, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać ugotowany i przestudzony pęczak. Dokładnie wymieszać.

    Na dno garnka w którym mają si ę gotować gołąbki kładziemy kilka liści kapusty,

    Porcję przygotowanego farszu mięsnego zawijamy ściśle w liście kapusty- zaczynając od miękkiej strony. Tak przygotowane gołąbki układamy w garnku.

    Zalewamy bulionem i pomidorami z puszki, przykrywamy liśćmi z kapusty i gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 1 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować