Gołąbki z nadzieniem ryżowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna. Ponieważ młoda kapusta jest miękka to nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 3 min pod pokrywką i około 3 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście, z których odkrawamy grube części.
2.Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy starte na grubej tarce warzywa ( marchew, seler) dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowany na półtwardo ryż, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy ugotowany na półtwardo brokuł i sos sojowy – lekko mieszamy.
3.Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką w temperaturze 180 stopni. Podajemy polane sosem pieczarkowym.
4.Sos Pieczarkowy:
Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew - chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pokrojony koperek.
Komentarze