Gołąbki z nadzieniem ryżowo-warzywnym

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Gołąbki w wersji bezmięsnej, równie smaczne.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na gołąbki:

    1 główka kapusty (ok. 1 kg)
    2 woreczki ryżu
    ok. 1½ litra wody,
    2 marchewki,
    1 papryka
    1 seler,
    1 cebula,
    ½ brokuła,
    30dag pieczarek
    pęczek koperku
    sól, pieprz do smaku,
    2 łyżki sosu sojowego

    Składniki na sos pieczarkowy:

    0,5 kg pieczarek,
    2 marchewki,
    1 cebula
    5 dag masła,
    1 małe opakowanie śmietany np. 18 %
    sól, pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z nadzieniem ryżowo-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usunąć rozchylające się, zabrudzone lub uszkodzone zewnętrzne liście. Kapustę myjemy. Ostrym spiczastym nożem wycinamy z główki głąb, wkładamy do garnka z zagotowaną i posoloną wodą, wycięciem do dna. Ponieważ młoda kapusta jest miękka to nie wymaga długiego gotowania, gotujemy ją z jednej strony około 3 min pod pokrywką i około 3 min z drugiej strony. Systematycznie kolejno zdejmujemy zblanszowane liście, z których odkrawamy grube części.
  • farsz do gołąbków 2. Cebule obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy starte na grubej tarce warzywa ( marchew, seler) dalej podsmażamy. Dodajemy ugotowany na półtwardo ryż, sól, pieprz do smaku i pokrojony koperek, dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy ugotowany na półtwardo brokuł i sos sojowy – lekko mieszamy.
  • 3. Porcje tak przygotowanej masy zawijamy w przestudzone liście kapusty i układamy ściśle w rondlu, na dnie którego dajemy liście, z których nie da się zrobić gołąbków. Zalewamy 1 szklanką wody. Dusimy ok. 2 godz. pod pokrywką w temperaturze 180 stopni. Podajemy polane sosem pieczarkowym.
  • 4. Sos Pieczarkowy:
    Do płaskiego naczynia dajemy łyżkę masła, pokrojone w talarki cebulę, marchew - chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej podsmażamy na małym ogniu. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 20 min. Na koniec podlewamy sos śmietaną i dodajemy do smaku sól, pieprz oraz pokrojony koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować