Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

  • wyświetlono: 274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj zapraszam na wiosenne, pyszne i bardzo pożywne gołąbki z młodej kapusty włoskiej, wypełnione farszem przygotowanym z kaszy bulgur oraz polędwicy wieprzowej. Ich smak cudownie podkreśla kremowy sos pieczarkowy.

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

GOŁĄBKI
- 1 główka młodej kapusty włoskiej
- 250 g kaszy bulgur
- 650 g polędwicy wieprzowej
- 3 cebule szalotki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duża szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła

SOS PIECZARKOWY
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula
- 0,5 litra bulionu
- 200 g śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz

DODATKI
- 1,5 litra bulionu
- liść laurowy

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.
  • 2. Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania.
  • 4. Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
    Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

gołąbkigołąbki z młodej kapustygołąbki z kaszągołąbki z kapusty włoskiejgołąbki z kaszą bulgur

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym

Takie gołąbki kojarzą mi się z...

Gołąbki z młodej kapusty.

Dodane przez: mniamimami

Gołąbki z młodej kapusty

Kapusta fantastyczne warzywo ja...

gołąbki

Dodane przez: Klaudia0318

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze...

Gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: 23ewelina

Gołąbki z kapusty młodej

Przepis na gołąbki jest mojej mamy,ja...

Gołąbki w Sosie Pieczarkowym

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Gołąbki w sosie pieczarkowym

Gołąbki w sosie pieczarkowym

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

Dodane przez: gotowanietoproste

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE