Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Mięso połączyć z cebulą, ugotowanym ryżem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odgotowane liście kapusty nadziewać farszem, zwijać w dowolnym, ulubionym kształcie. Na dno brytfanki wyłożyć kilka liści kapusty, na tym układać gołąbki, przykryć kolejnymi liśćmi, zalać wodą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut.
Do garnuszka wlać ok. 2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę, koncentrat i śmietanę wymieszać aby nie było grudek. Dodać trochę gotującej się wody i dokładnie wymieszać, wlać do pozostałego wrzątku. wszystko chwilę pogotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek i wymieszać.
Komentarze