Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosenne danie z młodej kapusty, pachnące koperkiem :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    30 dag mielonej łopatki
    cebula
    3 woreczki ryżu do gołąbków
    jajko
    2 łyżki koncentratu
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    garść drobno posiekanego koperku
    4 ziela angielskie
    4 liście laurowe
    kostka rosołowa warzywna
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Mięso połączyć z cebulą, ugotowanym ryżem, jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odgotowane liście kapusty nadziewać farszem, zwijać w dowolnym, ulubionym kształcie. Na dno brytfanki wyłożyć kilka liści kapusty, na tym układać gołąbki, przykryć kolejnymi liśćmi, zalać wodą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut.
    Do garnuszka wlać ok. 2 szklanki wody, dodać kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia. Mąkę, koncentrat i śmietanę wymieszać aby nie było grudek. Dodać trochę gotującej się wody i dokładnie wymieszać, wlać do pozostałego wrzątku. wszystko chwilę pogotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować