Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, a gołąbki z młodej kapusty są zawsze wyjątkowe.

Składniki:

  • farsz:
    1 woreczek ryżu
    1 woreczek kaszy pęczak
    1/2 kg mięsa drobiowego na gulasz
    2 łyżki margaryny
    1 cebula
    przyprawy
    sos:
    1 pęczek koperku
    2 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki śmietany 30%
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka masła
    przyprawy
    dodatkowo:
    2 główki młodej kapusty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż i kaszę ugotować, następnie wysypać do miski, wymieszać i wystudzić. Mięso skręcić na grubych oczkach maszynki ( można kupić gotowe mielone, ale wtedy jest drobno mielone). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie, rumianą cebulę razem z mięsem dodać do kaszy z ryżem, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
    W garnku zagotować sporą ilość wody i lekko ją osolić do gotującej się wody włożyć dosłownie na sekundy kapustę i wyjąć, następnie zdjąć te liście które zmiękły, a z kapustą postąpić podobnie, zdejmować liść po liściu.
    Kiedy wszystkie liście mamy już zdjęte z kapusty to delikatnie odcinamy ostrym nożem na dole liści twardy nerw. Farsz kładziemy na środku liścia i zwijamy gołąbki. Pierwsze te mocno zielone liście układamy na dnie garnka i na nich układamy ciasno zwinięte gołąbki na wierzchu tez kładziemy liście. Ułożone w garnku gołąbki zalewamy 1/2 litra bulionu warzywnego, przykrywamy i na małym palniku gotujemy do miękkości kapusty. Przy młodej kapuście jest to niecała godzina od momentu postawienia garnka na palniku.

    Do mniejszego garnka wlewamy bulion warzywny i po zagotowaniu dodajemy do niego masło oraz mąkę wymieszaną ze śmietana i 1/2 szklanki wody na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować