Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo smaczne gołąbki z młodej kapusty. Farsz zrobiłam z ryżu i mięsa mielonego z dodatkiem otrębów owsianych. Polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na gołąbki
    4 duże liście młodej kapusty
    4 łyżki ugotowanego ryżu
    30 dag mięsa mielonego
    2 - 3 łyżki otrąb owsianych
    1 duża marchew
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    woda do parzenia kapusty
    Na sos
    2 szklanki gorącego rosołu
    1/2 szklanki mleka 3,2%
    1 płaska łyżka mąki
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z młodej kapusty zdejmujemy liście i parzymy przez krótki czas w gotującej się wodzie. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Do miski wkładamy składniki farszu, dokładnie mieszamy do momentu, aż będzie kleisty. Farsz dzielimy na cztery części i kładziemy na liście kapusty, zwijamy gołąbki. Związujemy nitką. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy gołąbki i startą marchew, dolewamy gorący rosół, gotujemy do miękkości ( około godziny - czas gotowania zależy od grubości liści ). Wyjmujemy ugotowane gołąbki.
    Przygotowanie sosu : do wywaru dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w mleku rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka. Gotujemy razem przez chwilę, wkładamy gołąbki, podgrzewamy w sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować