Gołąbki z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niezwykłe gołąbki z młodą kapustą. Duszone z aromatycznym zielem angielskim i marchewkami są bardzo smaczne i sycące.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 15 sztuk:
    60 dag mięsa mielonego z łopatki
    1 saszetka ryżu(125 g)
    ½ młodej kapusty
    3 małe jajka lub 2 duże
    2 puszki pomidorów w kawałkach
    10 małych marchewek
    Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie-5 sztuk, 2 małe listki laurowe
    Olej do smażenia
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich, bardzo zielonych liści, następnie pokroić połowę główki kapusty w kostkę, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, wystudzić. Do miski przełożyć mielone mięso, wytudzony ryż, osączoną i odciśniętą kapustę, jajka, doprawić solą i pieprzem, Wymieszać, uformować podłużne gołąbki. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Na dnie naczynia o podwójnym dnie ułożyć 2=3 liście sparzone z młodej kapusty, ułożyć podsmażone gołąbki, oczyszczone marchewki, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pomidory z puszek oraz obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przykryć, zapiekać około 40 minut. Następnie wyjąć gołąbki a sos zmikosować i przed podaniem do jedzenia polać gołąbki.

Porady

1,mięso można przykryć przed zapiekaniem młodymi, sparzonymi listkami kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Pomidor Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować