Niezwykłe gołąbki z młodą kapustą. Duszone z aromatycznym zielem angielskim i marchewkami są bardzo smaczne i sycące.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 15 sztuk:
60 dag mięsa mielonego z łopatki
1 saszetka ryżu(125 g)
½ młodej kapusty
3 małe jajka lub 2 duże
2 puszki pomidorów w kawałkach
10 małych marchewek
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie-5 sztuk, 2 małe listki laurowe
Olej do smażenia
2 ząbki czosnku
Gołąbki z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich, bardzo zielonych liści, następnie pokroić połowę główki kapusty w kostkę, zalać wodą i zagotować. Odcedzić. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, wystudzić. Do miski przełożyć mielone mięso, wytudzony ryż, osączoną i odciśniętą kapustę, jajka, doprawić solą i pieprzem, Wymieszać, uformować podłużne gołąbki. Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Na dnie naczynia o podwójnym dnie ułożyć 2=3 liście sparzone z młodej kapusty, ułożyć podsmażone gołąbki, oczyszczone marchewki, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pomidory z puszek oraz obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przykryć, zapiekać około 40 minut. Następnie wyjąć gołąbki a sos zmikosować i przed podaniem do jedzenia polać gołąbki.
Porady
1,mięso można przykryć przed zapiekaniem młodymi, sparzonymi listkami kapusty.
Komentarze