Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami

4.5 (166 ocen)

  • Łatwy

gołąbki z młodej kapusty...............

  • Łatwy

Składniki:

  • - młoda kapusta (duża): 1 sztuka
    - ryż biały: 500 gramów
    - mięso mielone wieprzowe: 500 gramów
    - pieczarki: 400 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy w słoiku (mały słoiczek): 1 sztuka
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - słodka smietana: 100 mililitrów
    - mąka: 2 łyżki
    - olej: 1 łyżka
    - woda: 1.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem, ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć tak zwanego głąba. Do garnka wlać wodę i zagotować, posolić. Włożyć kapustę i parzyć 10 minut. Wyjąć kapustę, oddzielić liście. Ryż ugotować w 1 litrze wody i lekko posolić. Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowany i przestudzony ryż wrzucić do miski, dodać pieczarki z cebulą i mięso, wymieszać i doprawić do smaku. Na każdy liść kłaść po porcji farszu, zwijać gołąbki i układać w wyłożonym liśćmi kapusty garnku. Na wierzch wrzucić kostkę rosołową. Koncentrat wymieszać w 1 litrze wody z dodatkiem soli i pieprzu, zalać nim gołąbki, przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Wyjąć uduszone gołąbki, rozrobić mąkę ze śmietaną i zagęścić powstały sos, zagotować. Do gotowego sosu włożyć z powrotem gołąbki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Młoda kapusta Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować