Gołąbki z takim farszem są niezwykle smaczne ! Delikatne, aromatyczne, sycące :) Wszystkie smaki idealnie się tu komponują a zblendowanie mięsa gwarantuje, że nielubiący mięsa mielonego zjedzą te gołabki ze smakiem :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na około 25 gołąbków:
główka kapusty włoskiej (waga około 1 kg – 25 liści)
500 g mięsa mielonego z szynki
350 g ryżu
150 g soczewicy czerwonej
2 cebule
4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
sól
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy
rosół do podlania gołąbków
Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i soczewicą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć.
2.Ryż i soczewicę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażoną przekładamy do miski z ryżem (około łyżkę cebuli zostawiamy na patelni razem z tłuszczem na którym się smażyła).
4.Na patelnię z pozostawioną cebulką wrzucamy mięso mielone, solimy i smażymy od czasu do czasu mieszając.
5.Usmażone mięso rozdrabniamy ręcznym blenderem i dodajemy do ryżu, mieszamy. Do farszu dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
6.Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
7.Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. (z termoobiegiem).
Komentarze