Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i soczewicą czerwoną

4.49 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gołąbki z takim farszem są niezwykle smaczne ! Delikatne, aromatyczne, sycące :) Wszystkie smaki idealnie się tu komponują a zblendowanie mięsa gwarantuje, że nielubiący mięsa mielonego zjedzą te gołabki ze smakiem :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 25 gołąbków:
    główka kapusty włoskiej (waga około 1 kg – 25 liści)
    500 g mięsa mielonego z szynki
    350 g ryżu
    150 g soczewicy czerwonej
    2 cebule
    4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej rzepakowy
    rosół do podlania gołąbków
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i soczewicą czerwoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć.
  • 2. Ryż i soczewicę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażoną przekładamy do miski z ryżem (około łyżkę cebuli zostawiamy na patelni razem z tłuszczem na którym się smażyła).
  • 4. Na patelnię z pozostawioną cebulką wrzucamy mięso mielone, solimy i smażymy od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Usmażone mięso rozdrabniamy ręcznym blenderem i dodajemy do ryżu, mieszamy. Do farszu dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • 6. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  • 7. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. (z termoobiegiem).
  • 8. Podajemy polane dowolnym sosem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Mięso Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować