Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i soczewicą czerwoną

  • wyświetlono: 63 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gołąbki z takim farszem są niezwykle smaczne ! Delikatne, aromatyczne, sycące :) Wszystkie smaki idealnie się tu komponują a zblendowanie mięsa gwarantuje, że nielubiący mięsa mielonego zjedzą te gołabki ze smakiem :)

agatab
  • 90min

Składniki

Składniki na około 25 gołąbków:
główka kapusty włoskiej (waga około 1 kg – 25 liści)
500 g mięsa mielonego z szynki
350 g ryżu
150 g soczewicy czerwonej
2 cebule
4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
sól
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy
rosół do podlania gołąbków

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i soczewicą czerwoną

  • 1. Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć.
  • 2. Ryż i soczewicę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażoną przekładamy do miski z ryżem (około łyżkę cebuli zostawiamy na patelni razem z tłuszczem na którym się smażyła).
  • 4. Na patelnię z pozostawioną cebulką wrzucamy mięso mielone, solimy i smażymy od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Usmażone mięso rozdrabniamy ręcznym blenderem i dodajemy do ryżu, mieszamy. Do farszu dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  • 6. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  • 7. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. (z termoobiegiem).
  • 8. Podajemy polane dowolnym sosem :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiaddania_dla_urodymięso mielonekapusta włoskagołąbkisoczewica czerwona
 

Komentarze

Podobne przepisy

mięsne paluchy z fasolką szparagową

Dodane przez: martula85

Mięsne paluchy z fasolką szparagową

Kotlety mielone można podać na...

Papryka faszerowana mięsem,ryżem i marchewką

Dodane przez: martula85

Papryka faszerowana mięsem ,marchewką i ryżem

Paprykę możemy faszerować różnymi...

Kotlety a'la gołąbki

Dodane przez: Gosia_1991

Kotlety a'la gołąbki

Pyszna i mniej pracochłonna wersja...

CHILI Z MIĘSEM MIELONYM, RYŻEM I WARZYWAMI

Dodane przez: magdzia44448

CHILI Z MIĘSEM MIELONYM, RYŻEM I WARZYWAMI...

Pożywny i zdrowy obiad. Ryż z dodatkiem...

Gołąbki z kapustką i kaszą

Dodane przez: justi2401

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i...

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem...

gołąbki z botwinki.1

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach...

Gołąbki z botwiny miałam ochotę...