Gołąbki z mięsem mielonym, kaszą owsianą i soczewicą

5 (6 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne gołąbki z mięsem mielonym, kaszą i soczewicą. Polecam na obiad lub kolację.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 biała kapusta
    1 szkl kaszy owsianej
    2 szkl wody do gotowania kaszy
    150 g ugotowanej soczewicy
    400 g mięsa mielonego z szynki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    2 łyżeczki soli himalajskiej
    1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki kaszy razowej mielonej
    Sos :
    1 l wody
    1 szkl zimnej wody
    1 łyżka mąki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Gołąbki z mięsem mielonym, kaszą owsianą i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
    Cebulę i czosnek obieramy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy.
    Z kapusty wycinamy głąb i sparzamy w mikrofalówce przez 10 minut. Zdjemujemy liście i ścinamy grube nerwy, nakładamy farsz, zwijamy. Wkładamy do garnka i wlewamy 1 litr wody, gotujemy do miękkości ( u mnie 1,5 godziny ).
    Gołąbki wyjmujemy i dodajemy do garnka przyprawy, wymieszaną wodę z mąką, koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i wkładamy gołąbki do garnka z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować