Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym

  • wyświetlono: 896 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne, syte danie na chłodniejsze dni- idealne. Moi domownicy lubią gołąbki, zatem ja je z przyjemnością przygotowuję.

  • 150min

Składniki

kapusta biała, ok. 2,5 kg

Farsz:
1 kg świeżej łopatki wieprzowej
350 g kaszy jęczmiennej pęczak
300 g suchego białego ryżu
200 g obranej cebuli
3 duże ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka ostra w proszku, sól, pieprz czarny- do smaku

Ponadto:
przyprawa warzywna, 3 liście laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym

  • kapusta biała1. Najpierw przygotowujemy kapustę.
    Wybieramy młodą, zdrową kapustę białą. Usuwamy brzydkie liście. Resztę myjemy.
  • zaparzone liście z kapusty2. Liście z kapusty oddzielamy na pojedyncze, zaparzamy w osolonym wrzątku kilka min. Wycinamy z nich twardy nerw.
    Odkładamy 3 mniejsze na dno rondla, aby gołabki nam się nie przypaliły.
  • ugotowany ryż3. Przygotowanie farszu:
    Suchy ryż płukamy w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy.
  • ugotowana kasza jęczmienna pęczak4. Tak samo gotujemy kasze jęczmienną pęczak.
  • mięso wieprzowe5. Świeże mięso wieprzowe, myjemy, usuwamy twarde żyły.
  • zmielone mięso wieprzowe z cebulą czosnkiem6. Mięso surowe kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa z czosnkiem i cebulą.
  • mięso wieprzowe z ryżem i kaszą pęczak7. Wyrabiamy mięso z gorącym ryżem i kaszą pęczak.
  • gotowy farsz do gołąbków8. Wsypujemy przyprawy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
  • farsz na liściu kapusty9. Formowanie gołąbków:
    Na każdy liść nakładamy porcję przygotowanego farszu.
  • zwijanie liścia w rulon10. Liść zwijamy, najpierw 2 boki do środka.
  • gotowy, zwinięty gołąbek z farszem11. A potem ciasno w rulonik.
  • ułożone w rondlu gołąbki12. Gotowe gołąbki układamy ciasno w rondlu. Na dnie mamy już ułożone liście kapusty.
  • gołąbki w rondlu posypane przyprawami13. Gołąbki posypujemy przyprawami do smaku: jarzynką oraz dodajemy 3 liście laurowe.
    Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy rondel.
    Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
  • gołąbek z mięsem, ryżem, kaszą pęczak, koncentratem pomidorowym14. Gołąbki podajemy na gorąco na obiad jako samodzielne, syte danie z pieczywem lub ziemniakami.
    Podajemy z dowolnym, ulubionym sosem, np: pomidorowym, chrzanowym, musztardowym lub po prostu z keczupem.
    Smacznego ;)

Porady

Czas przygotowania zależy od kapusty. Ja robiłam gołąbki jesienią, zatem kapusta nie była już młoda i miękka.
Do farszu możemy dodać grzyby świeże lub namoczone suszone oraz posiekaną zieleninę.
Kapusty młodej, nowej nie parzymy zbyt długo. Liście nie mogą być zbyt miękkie, ani mocno nasiąknięte wodą, bo będą się rozrywać podczas zawijania z farszem.
Danie można odgrzewać oraz zamrażać.
Dzieciom nie doprawiamy za ostro. Dla dorosłych przyprawy mocne są wskazane przy przeziębieniu.
Z wyczytanych wiadomości o kaszach:
Kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa. Zawiera: dużo skrobi oraz witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 (pirydoksyna), kwas foliowy i witamina E. A także sporo składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego). Kasze są też całkiem dobrym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzem.
Z tej porcji wychodzi, ok. 20 średnich gołąbków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimacebulamięso wieprzoweczosnekdanie główne warzywnedla dzieciMój niedzielny obiadostra paprykakuchnia polskajesieńzdrowie na talerzumój przepisryż białysezonowy przysmakmięsny obiadkuchnia mojej mamy i babcisyte danie mięsno- warzywnekasza jęczmienna pęczakgołąbki z mięsem kaszą pęczakryżem i koncentratem pomidorowymdanie jednogarnkowe na zimowe dni

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: Anyzkowo

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Wystarczy zamienić jeden składnik...

Gołąbki z mięsem i ryżem

Dodane przez: danusia19671

Gołąbki z mięsem i ryżem

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym...

image-0oeourq

Dodane przez: bryndzia

Gołąbki z mięsem i pęczakiem

Gołąbki zawsze robiłam z ryżem...

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Dodane przez: weronika63

Gołąbki z mięsem i ryżem

Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych...

Gołąbki porosołowe z kaszą pęczak w prostym sosie pomidorowym

Dodane przez: monikaT83

Gołąbki porosołowe z kaszą pęczak w prostym...

Mam dla Was pyszne danie z tzw."...

gołąbki

Dodane przez: Klaudia0318

Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmnienną

Gołąbki to moje ulubione danie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE