Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym, wzbogacone o smażone na maśle pieczarki.
My uwielbiamy podane z gotowanymi ziemniakami i pomidorem z cebulą lub po prostu ze świeżą bułką i dużą ilością sosu.
45 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 duża biała kapusta ( użyłam specjalnej na gołąbki)
800g mięsa mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
2 saszetki białego ryżu
1 cebula
500 g. pieczarek
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
500 ml przecieru pomidorowego
300 g. koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę parzymy 3-4 min w osolonym wrzątku , zdejmujemy liście , odkładamy parę ( najlepiej takich które są mniejsze lub się porwały) do wyłożenia garnka.
Ryż gotujemy na pół miękko.
Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na maśle cebulę, dodajemy pieczarki.
Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę.
Do mięsa dodajemy ryż, cebulę z pieczarkami, jajko oraz odsączoną z mleka kajzerkę.
Farsz doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
Na liście kapusty kładziemy uformowany w rękach kotlet, zawijamy gołąbki zakładając boczne liście na farsz a następnie zwijamy w rulon.
Dno wysokiego garnka wykładamy odłożonymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki.
Zalewamy wodą ponad ich wysokość, gotujemy 45-60 min na średnim gazie.
Część wody z gotowania gołąbków odlewamy, mieszamy z przecierem oraz koncentratem pomidorowym.
Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem.
Przelewamy sos do garnka z gołąbkami.
Komentarze