Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz robiłam gołąbki zawijane. Postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa.

  • 40 min

Składniki:

  • Gołąbki:
    1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1 główka kapusty włoskiej
    2 pieczone papryki (bez skórki)
    1 szkl. mrożonych buraczków tartych
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    1 jajko
    1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
    1/2 łyżeczki pieprzu
    2 szczypty papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka lubczyku
    1 płaska łyżeczka soli

    Sos:
    3 pomidory
    1 pieczona papryka (bez skórki)
    1 mała cebula
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mbiiab 1. Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb i sparzamy w garnku z gorącą wodą. Następnie po kolei zdejmujemy liście i wycinamy gruby nerw (ostrożnie, aby nie przeciąć liścia).
  • image-0mb4twc 2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone buraczki, jajko, posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek, przyprawy, kaszę jęczmienną i pokrojone w kostkę pieczone papryki. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
  • image-1mo6hfk 3. Do każdego liścia od grubszej strony wkładamy po 2-3 łyżki mięsnego farszu, składamy boki i zawijamy w rulonik. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które na dnie wykładamy 2 odciętymi na początku liśćmi kapusty.
  • image-181i8im 4. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, pieczoną paprykę oraz posiekaną cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gdy się zagotuje blendujemy, po czym ponownie wstawiamy na gaz i zagęszczamy rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody mąką ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  • image-041wv0v 5. Sosem zalewamy gołąbki w naczyniu, przykrywamy pozostałymi 2 liśćmi i przykrywką od naczynia lub folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Porady

Kaszę jęczmienną można zastąpić inną lub ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Kasza jęczmienna Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować