Gołabki w liścich botwinki z ryżem i pieczarkami i kaszą jaglaną z piersią kurczaka

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Trzeba się trochę narobić ale warto :) gołabki są bardzo dobre i urocze :)

Sliczna6
  • 200min

Składniki

1 botwinka ze sporą ilością liści,pęczek małego koperku,
Farsz z ryżem : pól woreczka ryżu ugotowanego al'dente,pól cebuli,6 pieczarek,sól,pieprz,troszkę masła do cebuli

Farsz z kaszą jaglaną: 0,5 szklanki kaszy,szklanka wody,1mała pierś z kurczaka,1ząbek czosnku,pieprz,sól,troche koperku

Dodatkowo : barszcz do podlania

Sposób przygotowania przepisu:

Gołabki w liścich botwinki z ryżem i pieczarkami i kaszą jaglaną z piersią kurczaka

  • 1. Farsze- ryż gotujemy al'dente,cebulkę drobno pokrojoną szklimy na maślę razem z drobno pokrojonymi pieczarkami,mieszamy razem z ugotowanym ryżem solą i pieprzem. Z kaszy- pół szklanki kaszy ( wcześniej wypłukanej)gotujemy w lekko osolonej szklance wody ,aż cała woda wchłonie trwa to ok 15 .20 min.Pierś mielimy.Do ugotowanej kaszy dodajemy pierś ,przeciśnięty czosnek ,sól ,pieprz i pokrojony koperek.
    Liście botwinki myjemy i blanszujemy chwile we wrzątku.Osuszamy liście i zawijamy farsze,jezeli mamy większy liść to w jeden , a jak mamy bardzo małe to możemy połączyć 2 razem i tak zgrabnie zawijamy nasze gołąbki.
    Na dno garnka wykładamy brzydkie lub potargane liście botwinki i układamy gołabki( oczywiście z ryżem w jednym garnku a z kaszą w drugim ).
    Gołabki podlewamy barszczem , który możemy zrobić z pozostałości po botwince,staramy sie tylko aby podlewać czystym barszczem bez kawałków warzyw.Podlewamy tak ok,szklanką barszczu.Pieczemy w nagrzanym piekarnku w 180 st.ok 20,30 min.Trzeba sprawdzać czy są już miękkie,bo zależy to od liści.Gotowe gołąbeczki wykładamy na talerz i sypiemy świeżym koperkiem.
    SMACZNEGO :)

Porady

Gołąbki można też podlać wodą lub bulionem.Pod koniec pieczenia można tez posmarować je z góry kwaśną śmietaną i dalej chwilę zapiekać :).
Nadają się też do odgrzania na drugi dzień ,odsmażamy je na małej ilości masłą i tez są pyszniutkie .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodygołąbkikolacjaobiadwiosnazdrowopysznebotwinkakolorowogołabki w botwince

Komentarze

Podobne przepisy

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

Dodane przez: Lidka Bawolska

Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną i pieczarkami

W sezonie na cukinię kiedy mamy...

Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka

Dodane przez: gotowanietoproste

Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka

Ciasto focacci jest mięciutkie,...

ryż

Dodane przez: edith

Ryż po prowansalsku z kurczakiem i pieczarkami

Ryż po prowansalsku to jedno z...

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną, indykiem i pieczarkami

Dodane przez: Ania321

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną,...

Pyszne gołąbki przygotowane z kaszy...

kotlety z piersia kurczaka i serem zółtym

Dodane przez: Bożena Z.

Kotlety z piersią kurczaka i serem żółtym

Pyszne kotlety z piersia kurczaka...

Kurczk z ryżem i pieczarkami

Dodane przez: pawel

Kurczak z ryżem i pieczarkami

Danie idealne na szybki obiad lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE