Gołąbki z kuskusem, mięsem i kolorową papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie gołąbki smakują mi lepiej niż tradycyjne:)

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 g kaszy kuskus

    -1 główka kapusty

    -0,5 kg mięsa mielonego(ja użyłam łopatkę bez kości)

    -1 czerwona cebula

    -1 mała papryka zielona

    -1 mała papryka żółta

    -1 mała papryka czerwona


    -sól i pieprz do smaku

Gołąbki z kuskusem, mięsem i kolorową papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ,przykrywamy i pozostawiamy na około 15 min.

    2.Cebulę kroimy drobno,podsmażamy .

    3.Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

    4.Paprykę kroimy w kostkę

    5.Wszystko z sobą łączymy i przyprawiamy do smaku.

    Z kapusty wycinamy głąb,wkładamy do garnka zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soli,podczas gotowania oddzielamy liście kapusty i wykładamy na talerz .Z każdego liścia ścinamy gruby nerw

    Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy.

    Na dnie garnka układamy liście kapusty zapobiegnie nam to przypaleniu(ja zamiast liści daję folię aluminiową jest to jak dla mnie lepszy sposób)

    układamy gołąbki,zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy