Jestem bardziej tradycjonalistką. Ale lubię zmiany. Ryż zastapiłamzdrową kaszą orkiszową, mieso wieprzowe indyczym, a zamiast sosu pomidorowego zrobiłam smietanowo koperkowy. Place lizać!
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
główka młodej kapusty
600 g mięsa mielonego z indyka
200 g kaszy orkiszowej
sól , pieprz, ostra papryka
liść laurowy
ziele ang
2 litry bulionu warzywnego
sos:
pęczek koperku
szklanka śmietany 12%
Gołąbki z kaszą orkiszową w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Kapustę parzymy, wycinamy głąb, odcinamy liście.
*Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie.
* Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy.
* Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku.
*Gołąbki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekany koperek, wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. - Jeśli będziemy przygotowywać nie z młodej kapusty, czas gotowania wydłużmy do ok 1 godz 15 minut.
Komentarze