Gołąbki przeważnie robię z ryżem, ale ostatnio zafascynowana zdrową, smaczną kaszą jaglaną, zrobiłam właśnie z nią. Dodałam trochę aromatycznych warzyw i do tego podpasowałam dwa wyśmienite sosy.
Składniki:
1 większa kapusta włoska
800 g mielonego mięsa wieprzowego
1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki bulionu
2 duże cebule + 1 czerwona papryka + 1 marchewka + masło z olejem do smażenia
garść posiekanej natki pietruszki
1 jajko do mięsa + sól, pieprz do smaku
sos 1) pieczarkowy - z dużymi kawałkami pieczarek w śmietanie
sos 2) serowy - z dodatkiem sera pleśniowego
Gołąbki z kaszą jaglaną i warzywami w sosie serowym lub pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od kaszy, więc pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć na maśle z olejem, po chwili dodać przepłukaną wrzątkiem kasze jaglaną, przesmażyć 5 minut.
2.Wrzucić ją do średniego garnka, wlać do niego 2 szklanki bulionu i wstawić do gotowania na małym ogniu.
W między czasie pokroić w kostkę paprykę, marchewkę, również lekko przesmażyć i dodać do garnka z kaszą.
Jak kasza wchłonie cały płyn, garnek z nią zawinąć w duży ręcznik i włożyć pomiędzy dwie duże poduszki na 15 minut, wtedy dojdzie do siebie.
Gotową kaszę połączyć z mielonym mięsem, dodać jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki.
3.Kapustę sparzyć, zdjąć liście, odciąć zgrubiałe części.
Na każdy kiść położyć garść mięsa z kaszą, rozpłaszczyć i zwinąć jak krokieta, można obwiązać nitką ( niektórzy tego nie robią ).
4.Ułożyć w garnku na podkładzie z liści lub na specjalnej podkładce, zalać osoloną gorącą wodą lub bulionem, gotować pod przykryciem ok. 35 minut.
Komentarze