GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I MIĘSEM INDYCZYM

4.5 (198 ocen)

Smaczne lekkie danie, polecam:)

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy jaglanej
    1/2 kg mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 średnia główka kapusty

    Sos pomidorowy:
    2 szklanki bulionu
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki śmietany
    2 łyżki mąki
    oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem indyczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąbia i władamy do garnaka z gorącą wodą. Zagotowywujemy, w miarę odchodzenia liści, wyciągamy je i układamy na półmisku. W każdym liściu ściąć nerw liściowy
  • 2. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
  • 3. Cebulę obrać pokroić na drobne kawałeczki, zeszklić na oleju.
  • 4. Do kaszy dodać podsmażoną cebulę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 5. Na środek każdego liścia układać łyżką nadzienie i zawijać najpierw dwa przeciwległe boki do środka a potem calość zwinąć w rulonik.
  • 6. Na dno dużego rondla dać liście kapusty a potem ukladać gołąbki (zwinięciem do dołu).Zalać ok. 1-2 szklanki wody. Jeśli zostaną nam leście poukładać je na wierzchu. Całość zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni okolo 2 godziny.
  • 7. Sos: Do bulionu dodać przecier pomidorowy, zagotować, mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować