Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem indyczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąbia i władamy do garnaka z gorącą wodą. Zagotowywujemy, w miarę odchodzenia liści, wyciągamy je i układamy na półmisku. W każdym liściu ściąć nerw liściowy
2.Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu.
3.Cebulę obrać pokroić na drobne kawałeczki, zeszklić na oleju.
4.Do kaszy dodać podsmażoną cebulę i mięso. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
5.Na środek każdego liścia układać łyżką nadzienie i zawijać najpierw dwa przeciwległe boki do środka a potem calość zwinąć w rulonik.
6.Na dno dużego rondla dać liście kapusty a potem ukladać gołąbki (zwinięciem do dołu).Zalać ok. 1-2 szklanki wody. Jeśli zostaną nam leście poukładać je na wierzchu. Całość zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 180 stopni okolo 2 godziny.
7.Sos: Do bulionu dodać przecier pomidorowy, zagotować, mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Komentarze