Do tej pory robiłam zawsze gołąbki tradycyjne, ale postanowiłam to zmienić. Te są moim pomysłem, smakowały całej rodzinie.
Składniki:
na 10 sztuk:
Duża główka kapusty
200 g kaszy gryczanej parzonej
2 duże cebule
biała papryka
200 g mięsa mielonego
sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, tymianek
2 opakowania fixu carbonara
700 ml mleka lub 400 ml śmietany 30 %
Gołabki z kasza gryczaną w sosie carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obgotowujemy.
2.Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, odstawiamy na kwadrans aż napęcznieje.
Cebulę kroimy w kostkę razem z mięsem podsmażamy na złoty kolor.
Przekładamy do kaszy. Paprykę myjemy ścieramy na tartce, dodajemy. Doprawiamy do smaku.
3.Z liści kapusty ścinamy trade końce. Nakładamy 2 duże łyżki farszu. Składamy w kopertę( można związać nitką spożywczą, żeby się nie rozpadały).
4.Ułożyć ścisło w dużym garnku, zalać wodą, gotować ok 20 minut.
5.Fix przygotować na mleku lub śmietance według opakowania. polać gołąbki.
Komentarze