Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem z indyka w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykroić głąb, liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie i delikatnie ściągać liście. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć posiekaną w drobną kostkę cebulę, wystudzić. Kaszę gryczaną ugotować według zaleceń na opakowaniu. Do miski przełożyć kaszę, mięso mielone, podsmażoną cebulę oraz sól, pieprz, paprykę słodką i przecier pomidorowy, dokładnie wyrobić mięso na gładką masę. Z każdego liścia ściąć nożem nerw liściowy, i nakładać farsz. Dwa brzegi liścia złożyć do środka a przeciwległy brzeg zwijać do środka w rulonik. Gołąbki układać w naczyniu, podlać wodą i nakryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1-1.5 godzinę.
2.Sos pieczarkowy:
Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać obrane pieczarki pokrojone w plasterki i poddusić. Następnie dodać bulion oraz śmietanę rozmieszane z mąką. Chwilę po gotować aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze