Gołąbki z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od najmłodszych lat chętnie przesiadywałam w kuchni i pomagałam rodzicom przy gotowaniu. Te gołąbki robił jeszcze mój dziadek, potem tata, a teraz to moja specjalność.

Składniki:

  • ● 40 dag kaszy gryczanej
    ● ok. 1/2 kg surowego boczku
    ● ok. 1/2 kg mielonego mięsa
    ● duża cebula
    ● 3 jajka
    ● sól, pieprz
    ● kapusta włoska lub duże liście winogron
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonej
    wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kapustę lub liście winogron
    sparzamy i studzimy.Boczek kroimy w kostkę
    i smażymy na rumiano. Cebulę
    kroimy w kostkę i szklimy na
    oleju. Dodajemy mięso, mieszamy
    i podsmażamy.
  • Gołąbki z kaszą gryczaną 2. Boczek kroimy w kostkę
    i smażymy na rumiano. Cebulę
    kroimy w kostkę i szklimy na
    oleju. Dodajemy mięso, mieszamy
    i podsmażamy.
  • 3. Do kaszy dodajemy boczek,
    mielone mięso z cebulą i jajka,
    dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 4. Liście kapusty lub winogron
    rozkładamy na desce i nakładamy
    farsz. Zwijamy, formując
    gołąbki. Układamy w brytfannie
    wysmarowanej olejem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C ok. 1 godziny,
    aż liście się zrumienią.

Porady

Gołąbki wyśmienicie smakują podlane podczas pieczenia olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza gryczana

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować