Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.oddzielić pojedyncze liście kapusty,sparzyć we wrzątku. kaszę ugotować na półmiękko,cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto.koperek posiekać.
2.wymieszać mięso,jajo,usmażoną cebulę,kaszę,posiekany koperek,przyprawić solą,pieprzem,papryką.wymieszać na gładką masę.
3.na sparzone liście kapusty nakładać łyżkę farszu i zawinąć-boki liści do środka a potem resztę w rulon.można potem gotowe gołąbki podsmażyć na patelni-są lepsze.układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.godziny.
4.kostkę rosołową rozpuszczamy w pół litra wrzątku,dodajemy koncentrat pomidorowy,przyprawiamy.dodajemy śmietanę by sos zagęścić.
5.gotowe gołąbki można podać z ziemniakami albo tylko z pieczywem.
ja dodaję do farszu trochę grzybów suszonych podgotowanych a wodę dodaję do sosu.
Komentarze