GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ten pomysł jest stary jak świat,ale za każdym razem wychodzi inaczej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej,torebka kaszy gryczanej,1 cebula, koncentrat pomidorowy,koperek pęczek,500 g mielonego mięsa,przyprawy,1 jajo,1 kostka rosołowa,śmietana 12%

Gołąbki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielić pojedyncze liście kapusty,sparzyć we wrzątku. kaszę ugotować na półmiękko,cebulę drobno posiekać i usmażyć na złoto.koperek posiekać.
  • 2. wymieszać mięso,jajo,usmażoną cebulę,kaszę,posiekany koperek,przyprawić solą,pieprzem,papryką.wymieszać na gładką masę.
  • 3. na sparzone liście kapusty nakładać łyżkę farszu i zawinąć-boki liści do środka a potem resztę w rulon.można potem gotowe gołąbki podsmażyć na patelni-są lepsze.układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.godziny.
  • 4. kostkę rosołową rozpuszczamy w pół litra wrzątku,dodajemy koncentrat pomidorowy,przyprawiamy.dodajemy śmietanę by sos zagęścić.
  • 5. gotowe gołąbki można podać z ziemniakami albo tylko z pieczywem.
    ja dodaję do farszu trochę grzybów suszonych podgotowanych a wodę dodaję do sosu.

    SMACZNEGO !!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy