Gołąbki z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze ugotować i przestudzić. Cebulę pokroić, oprószyć słodką papryką i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody. Kasze, mięso, pieczarki, cebulę, posiekaną papryczkę peperoni i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Delikatnie zdjąć z kapusty liście i wyciąć nerwy. Farsz nakładać na liście i zawijać. Gołąbki układać ciasno w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
2.Gołąbki polać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Jeśli naczynie nie ma przykrywki, użyć folii aluminiowej. Zapiekać około godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia gołąbki odkryć, żeby kapusta się przypiekła. Smacznego :)
Komentarze