Gołąbki z kaszą

5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna odmiana od tradycyjnych w moich domu gołąbków z ryżem

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 średnia kapusta
    (u mnie młoda)
    1 woreczek kaszy gryczanej
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    250 g mięsa mielonego
    250 g pieczarek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 papryczka peperoni
    sól, pieprz
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki przed pieczeniem 1. Kasze ugotować i przestudzić. Cebulę pokroić, oprószyć słodką papryką i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody. Kasze, mięso, pieczarki, cebulę, posiekaną papryczkę peperoni i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Delikatnie zdjąć z kapusty liście i wyciąć nerwy. Farsz nakładać na liście i zawijać. Gołąbki układać ciasno w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
  • Upieczone gołąbki 2. Gołąbki polać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Jeśli naczynie nie ma przykrywki, użyć folii aluminiowej. Zapiekać około godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia gołąbki odkryć, żeby kapusta się przypiekła. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować