Gołąbki z kaszą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszne, wegetariańskie gołąbki z włoskiej kapusty, z nadzieniem ziemniaków i kaszy. Pieczone w piekarniku. Podajemy np. z przepysznym sosem z papryką lub grzybami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej
    po 50 g marchewki, pora,czerwonej i żółtej papryki, cebuli pokrojonych w drobną kostkę
    1 łyżka oliwy
    150 g ugotowanej kaszy perłowej
    100 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    po szczypcie mielonego kminku, kardamonu, chili, curry, imbiru i kurkumy lub dowolnych przypraw
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. djąć zewnetrzne liście z kapusty włoskiej. Wykroić głąb. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, a garnku zagotować wodę i lekko osolić. Do wrzątku włożyć przygotowaną kapustę, można wlać odrobinę oleju w miejsce po głąbie, pogotować około 10 minut. Liście mają tylko zmięknąć, nie mogą się rozgotować. Kapustę wyjąć, rozdzielić liscie, osuszyć papierowym ręczniczkiem, każdy liść lekko przyklepać, a wystające nerwy wyciąć.
    2. Ugotowaną kaszę i utłuczone ziemniaki podsmażyć krotko na dość wysokim ogniu na łyżce oleju. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać, dodać pietruszkę i szczypiorek. Doprawić przyprawami.
    3. Liście kapusty składam po dwa, a na ich środek kładę nadzienie. Zawijam boki do środka, a następnie zwijam na rulon(składamy je bardzo ścisło, tak jak kopertę). Dno rondla wykładamy liśćmi, które nam zostały (były za małe abo tymi pierwszymi, które zdjęliśmy). Na nich układamy bardzo ciasno gołąbki, jeden koło drugiego aby nam się nie porozwijały. Zalewamy wywarem z warzyw tak by przynajmniej w połowie gołąbki były zanurzone. Przykrywamy liśćmi kapusty i przykrywką. Wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny ( temperatura 160 stopni). Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy gołąbki jeszcze około 20 minut, do czasu, kiedy liście zaczną się lekko przypiekać.

Porady

Zamiast kaszy można wziąć tradycyjnie ryż

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować